понедељак, 10. новембар 2014.

Bajka prema zadatim likovima

Nekada davno, pre svih naših sećanja, u dalekom kraljevstvu živeli su kralj i kraljica sa svojom decom, princezom i princom.
Kao i sve kraljevske porodice, živeli su luksuzno okruženi bogatstvom i brojnom poslugom. Služavka se zvala Pepeljuga, dok je Ružica brinula o raskošnom vrtu. Za hranu je bio zadužen lovac, koji je svaki dan iz šume donosio divljač i šumske plodove.
Sve što lovac donese, kuvarica je pretvarala u svakojake đakonije. Zapravo, kuvarica je bila zla vila koja je dvorsku kuhinju koristila kao veštičiju jazbinu, ali tako da to niko ne primeti. Jedini cilj ove zloće bio je da se dokopa moći koje poseduje dvorski savetnik Merlin.
Za to joj je bila potrebna školjka sa dna mora i dragulj iz kraljeve krune. Čula je da jedna sirena želi da dođe na kopno, pa joj je predložila razmenu. Mala sirena je dobila noge a zla vila školjku. Ubrzo Mala sirena je postala miljenica svih na dvoru a naručito princa, koji je sve vreme provodio sa njom zapostavljajući svoju sestru. Princeza je bila ogorčena i požalila se kuvarici. Kuvarica je otkirila svoje pravo lice i predložila princezi da joj donese dragulj iz očeve krune, a ona će zauzvrat vratiti Malu sirenu u more čim dobije Merlinove moći. 
Zla vila je uspela da zarobi Merlina i da ga veže u kuhinji. Dok je spremala napitak od školjke i dragulja, kojim će Merlinu oduzeti moći, pojavio se lovac koji je doneo divljač. Zla vila je bila primorana da i njega zarobi, da ne bi otkrio njenu tajnu. Pošto je ručak kasnio kralj, kraljica i princ su došli da vide šta se događa pa su i oni bili zarobljeni.
Mala sirena je tek sad shvatila da je kuvarica zapravo zla vila koja joj je podarila noge. Sve je ispričala Ružici i Pepeljugi sa kojima je bila u vrtu. Morale su nešto brzo da smisle. 
Ružica se dosetila polena biljke spavalice od koga se odmah zaspi. Problem je bio kako da taj polen dospe do zle vile. Pepeljuga je gledajući svoje prijatelje životinje smislila da oni donesu polen. Pepeljugine ptičice su uletele kroz prozor i posule polen na zlu vilu koja je istog trena zaspala. Tri drugarice su brzo ušle u kuhinju i sve oslobodile.
Zloj vili je Merlin oduzeo moći pa je nastavila da bude kuvarica, princeza je shvatila svoju grešku i svima se izvinila. Mala sirena i princ su se venčali i živeli srećno okruženi dragim prijateljima.

2 коментара:

Senka је рекао...

Ana, i tebi idu bajke od pera. Baš je lepa. :)

Senka је рекао...

Princezo Zmajić, možeš da probaš da napišeš scenaraio po svojoj bajci. ;)